T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

NEVŞEHİRDE NOHUT REKOLTESİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Yayın Tarihi : 5.07.2018

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, Nevşehirin'de içinde bulunduğu Orta Anadolu Bölgesindeki 9 ilde  nadasa bırakılan yaklaşık 50 bin dekar alanın değerlendirilmesi ve  baklagil üretiminin arttırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında üretimi desteklenen Nevşehir Genelinde 4 Bin Dekarlık alanda uygulanan  Nohut Proje Alanlarında  ve il genelindeki nohut ekili alanlarda tarla kontrolleri devam ediyor.   

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Sezon başında Nevşehir genelinde 107 üretici ile sözleşme imzalanarak 25 ton  hibe olmak üzere toplamda 51 ton tohumluğun dağıtımı ve 4 Bin dekarlık alanda Azkan ve Akçin 91 nohut çeşitlerini kullanarak ekimini,  üreticilerle birlikte gerçekleştirdiklerini ve proje alanları olmak üzere diğer üretim alanlarında ürün kontrollerini sürdürdüklerini söyledi.

YILMAZ açıklamasının devamında "Üretim Sezonu süresince  teknik ekiplerimizce üreticilere gerekli tavsiyelerde bulunuldu ve şu ana kadar önemli bir hastalık ve zararlı ile karşılaşılmadı. Önemli bir baklagil ürünümüz olan Nohudun üretimini arttırmak ve nadasa bırakılan arazilerimizin değerlendirilerek üretime katkı sağlamak konusunda önümüzdeki yıl ekim alanlarının daha da arttırılarak yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Arazi şartları uygun olan tüm çiftçilrimize nadas alanlarının değerlendirmeyi ve nohut üretmeyi öneriyoruz, bununla ilgili gerekli teknik ve mali desteklemeyi sağlıyoruz. Nadas Alanları için verilen  tarımsal destek dekara 6 TL iken baklagil üretilmesi durumunda dekara 100 TL  Bakanlık İl Müdürlüğü olarak destek sağlıyoruz" diyerek proje uygulanan alanlarda 2019 yılında münavebe uygulanacağından bu alanlardaki buğday tohumluğunun tamamının karşılanacağını ve 2020 yılında tekrar ekimi yapılacak Nohut tohumluğu bedelinin %50 sinin karşılanacağını bildirdi. Önümüzdeki günlerde hasada başlayacağını söyleyen İl Müdürü YILMAZ bu yıl rekoltenin,  üretim alanlarındaki ve verimdeki artış nedeniyle  yükseleceğini söyleyerek mahsülün bereketli olması tememnnisinde bulundu.