T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Nevşehirde Bitkisel Üretime Yapılacak Tarımsal Desteklemeler Açıklandı.

Yayın Tarihi : 24.11.2017

            Milli Tarım Projesi Havza Bazlı Destekleme  Modeli  kapsamında destekleme yapılacak ürünler ve destek miktarları 2017 yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin 2017/10465 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına dair 2017/39 sayılı tebliğ ile yayınlandı. Bu kapsamda İl ve İlçe Müdürlüğü personeli yetkilileri ile personellerine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

           Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Okan YILMAZ  " Nevşehir İl merkezi ve 7 ilçesinde Havza Bazlı Destekleme Çalışmaları Kapsamında ürün deseni ve destekleme miktarlarının çiftçilere etkin bir şekilde anlatılması için İl ve İlçe Müdürlüklerince  Eğitim ve Yayım faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini söyledi.

              İl Müdürü YILMAZ açıklamasının devamında "Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, çay, findık, yem bitkileri, patates ve kuru soğan ürünleri Havzası Dışında yetiştirilmesi durumunda sertifikalı tohum üretimi ile küçük aile işletmesi desteği hariç bu ürünlere tarımsal  destekleme ödemesi yapılmayacaktır.

                Havzada ismi geçmeyen diğer ürünler için çiftçiler Sertifikalı Tohum Kullanım ile Fark Ödemeleri Desteğinden de yararlanamayacaktır.

                ÇKS başvuruları her yıl 1 Eylül itibari ile başlayıp 30 Haziran itibari ile İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine şahsen başvurulması gerekmektedir.

            Destekleme yılı içerisinde 15 Temmuz 15 Ağustos tarihleri arasında ürün güncellemesi yapılabilmektedir. ÇKS dosyası yaptiran üreticiler Mazot ve Gübre Desteklemelerinden yararlanmak için ayrı bir dilekçe verme şarti yoktur. Mazot ve Gübre Desteklemelerinden yararlanmak istemeyen üreticiler dilekçe ile üretim yılı sonuna kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Yemeklik patates üretimi yapan çiftçilerimizin Bitki pasaport sistemine kayıt yaptırması ve defter tutması zorunludur.

            İlimizde il merkez ve ilçeler bazında havza bazlı tarımsal desteklemelerden faydalanılabilecek ürünler;

            Nevşehir Merkezde; Arpa, aspir, buğday, çavdar, kuru fasulye, nohut, yağlık ayçiçeği, yem bitkileri ve patates

            Acıgöl' de ; Arpa, buğday, kuru fasulye, nohut, yem bitkileri ve patates

            Avanos' da; Arpa, aspir, buğday, nohut, yem bitkileri ve patates,

            Derinkuyu'da; Arpa, aspir, buğday, kuru fasulye, nohut, yağlık ayçiçeği, yem bitkileri ve patates

            Gülşehir'de ;  Arpa, aspir, buğday, çavdar, nohut, yem bitkileri ve patates

            Hacıbektaş'da;  Arpa, aspir, buğday, nohut, yağlık ayçiçeği ve yem bitkileri,

            Kozaklı' da; Arpa, aspir, buğday, mercimek, yem bitkileri, patates,

            Ürgüp'de; Arpa, buğday, kuru fasulye, mercimek, nohut, yem bitkileri, patates ve  kurusoğan olarak belirlenmiştir' dedi  ve çiftçilerin ileride yaşanabilecek mağduriyetlerin ve yanlış anlamaların önüne geçmek için İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile irtibata geçmelerini önemle belirtti.

            Konu uzmanları tarafından yapılan sunumun ardından destekleme modeli ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.


            Havza Bazlı destekleme Modeli Kapsamında Nevşehirde Desteklenecek Ürünler ve Destekleme Miktarları Tablosu