T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Nevşehir’de 2017 Yılı İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Yayın Tarihi : 6.01.2017

Nevşehir'de İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası; 2 Ocak - 31 Mart 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ konuyla ilgili yaptığı açıklamada;            "Şap Hastalığı, hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalıktır. Bu hastalığa; sığır, manda, koyun keçi ve domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın direk ekonomik kayıpları arasında; özellikle genç hayvan ölümleri, süt veriminde %15 ve et veriminde %10 düşme, üreme performansında düşme ve ticarete getirilen kısıtlamalar sayılabilir. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup, %80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemlidir. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi biyogüvenlik önlemleri ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. İşletmeye yeni alınan hayvanlar mutlaka ayrı bir yerde 21 gün bekletilmeli, sonra diğer hayvanların arasına katılmalıdır. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince; yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında, 2017 yılı için 8.027 TL (sekizbin yirmi yedi) idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyerek, veteriner sağlık raporu verilmemektedir." dedi.

İl Müdürü YILMAZ; "Aşılama kampanyasında, ilimizde bulunan tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır. Geçmiş yıllardan farklı olarak, ilk defa aşılanacak büyükbaş hayvanlar ile yeni doğan tüm büyükbaş hayvanlar, aşılama kampanyasında aşılandıktan 1 ay sonra ikinci kez aşılaması yapılacaktır. Bu aşılama mecburidir." dedi.

YILMAZ; "Şap Hastalığından Aşılı Arî Statüsünü; 2010 yılında elde eden Trakya'dan sonra,  Batı Karadeniz, Güney Marmara, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinin de Şap Hastalığından aşılı arî hale getirilmesi için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Şap Hastalığı Kontrol Eylem Planı hazırlandığını, bu yeni eylem planına göre; 2017 yılından itibaren, ilimizin de içinde bulunduğu 44 il Şap Hastalığından Korunmuş Bölge olarak ilan edildiğini" belirtti.

İl Müdürü YILMAZ; "Aşılama Kampanyası, Nevşehir Merkezde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğümüz ile Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz, İlçelerde ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz tarafından yürütüleceğini, üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerektiğini, hayvan yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği yoğun ilginin ilimizde Şap Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracağını ve Milli Tarım Projesi içinde yer alan Aşılı Arîlik Statümüze katkı sağlayacağını" belirtti. ​